Pa de Sant Jordi (versió 2015) 1


final_1

L’entrada antiga amb la recepta del pa de Sant Jordi és la que ha tingut més visites, i crec que l’estrena del domini. en mereix una nova versió. Amb els anys he fet algunes petites modificacions que segurament us ajudaran a que surti millor. És un pa molt agraït que podem menjar un dels dies més bonics de l’any.

El pa de Sant Jordi és una invenció del 1988, tal i com ens explica la web del gremi de flequers. Es tracta d’una massa enriquida amb formatge, nous i sobrassada que presenta un dibuix de les quatre barres de la senyera quan l’obres. I aquí és on rau la dificultat. He vist versions que simplement fan quatre barres de massa i les junten però, si voleu que les barres quedin bé, heu de fer una estructura de capes. És més fàcil del que sembla, només hem d’estar atents. Aquest vídeo de youtube d’un programa de Lleida TV i aquesta entrada de la web mundo recetas ho expliquen molt bé.

La versió que us presento és una millora de la que vaig escriure l’any 2012, sobretot pel que fa a la massa de nous.

 

Notes:

 

 • Paciència amb el format. Seguiu les instruccions, i compte amb la massa de nous, que es trenca molt.
 • Segueixo fent tres masses diferents, em va millor. L’altra opció és fer una massa única, separar-la i afegir-hi els ingredients, però la opció no em convenç.
 • La mida del pa depen de l’espai de treball. Com que en tinc poc, em surten molts pans de mida més aviat petita/mitjana, però si feu les capes més amples, el pa serà més gran. Això es veu molt bé a la foto dels talls. Si sou dels que teniu espai i voleu fer-los ben grossos, dobleu les quantitats de la recepta!

 

INGREDIENTS I PRIMERS PASSOS:

okmasses_st_jordi

Massa de sobrassada:

 • 190 gr. de farina panificable
 • 95 gr. de sobrassada (com més bona, millor)
 • 3 gr. de sal (un pessic)
 • 90 gr. d’aigua
 • 8-10 gr. de llevat (depèn de la calor)

En un bol, barregem tots els ingredients i ho amassem amb cura. Ha de quedar fina, una mica enganxosa però que després es pugui estirar. No afegiu tota l’aigua de cop. Ara mateix jo estic fent servir farina panificable de la farinera Roca que absorbeix molt bé l’aigua, però no sempre és el cas.

massa_sobrassada1

Massa de formatge:

 • 100 gr. formatge (trobar un formatge ben groc és un repte. Els millors són els gouda, emmental o masdam, però depèn de la marca)
 • 235 gr. de farina panificable
 • 7 gr. de sal
 • 1 ou
 • 10 gr. de llevat
 • 110 gr. d’aigua

massa_formatge1

Posem els ingredients secs (farina, sal, llevat i formatge) dins d’un bol. Hi afegim l’ou i barregem una mica. Mica en mica anem abocant l’aigua, tot vigilant l’absorció de la farina.

Masa de nous:

 • 200 gr. de farina
 • 7 gr. de sal
 • 75 gr. de nous picades
 • 10 gr. de sucre morè (perquè la massa agafi color)
 • 100 gr. d’aigua
 • 10 gr. de llevat

massa_nous1

Aquesta massa és la més difícil d’integrar. D’una banda està molt bé trobar-te trossets de nou, però si no estan gaire picades la massa és difícil de treballar i es trenca quan l’estires. Cal trobar un bon equilibri.

Igual que abans, barregem tots els ingredients secs, i hi anem afegint l’aigua amb compte.

Un cop arribats aquí, hauríeu de tenir tres bols, un amb cada massa i els deixareu llevar fins que dobli. Un abril normal al barri de Sants demana una horeta més o menys.

I ara bé la part clau:

EL FORMAT I LA COCCIÓ

ok_capes pa st jordi

Primer de tot, enfarinem bé la superfície de treball, que ha de ser el més gran possible. Tal i com hem comentat, la mida dels pans depèn de l’amplada que tinguin les capes. Si teniu poc lloc, no passa res, sortiran panets de Sant Jordi!

 • Primer de tot, estirem la capa de formatge i en fem un rectange de mig centímetre de gruix. La reservem. Jo la poso a una safata de forn de les de l’ikea, com podeu veure a la foto.
 • A continuació estirem la massa de sobrassada i també l’estirem. Ha de ser una mica més petita que la de formatge (de fet ja ho és perquè porta menys quantitat.
 • Tornem a col·locar la massa de formatge sobre la superfície de treball, i a sobre hi posem la de sobrassada. És molt important que quedi un tros de massa de formatge sola perquè serà la capa extra que necessitem per muntar les quatre barres.
 • Tallem la part de les masses sobreposades en 4 trossos iguals, les muntem unes sobre les altres de manera que es vegin les 4 barres. Podem passar un pinzell amb aigua entre les capes, però no és necessari. Si heu utilitzat molta farina perquè no se us enganxi res, sí que us farà falta.
 • Reservem les capes muntades, i estirem la massa de nous. Compte, perquè es trenca. Posem les capes de formatge i sobrassada damunt de la de nous, i ho emboliquem tot. Aquí sí que cal utilitzar l’aigua com a pega perquè no es desenganxi res.

pa_sant_jordi_embolicat

Enhorabona, ja heu fet el més difícil! Si us heu perdut, mireu el vídeo.

Procedim a tallar els pans, els girem i els posem sobre una safata. Ja podrem veure les 4 barres. Ho deixem fermentar fins que dobli (a Barcelona a l’abril sol ser entre 1h i 1h 30 min).

talls_pa_sant_jordi

Escalfem el forn a 200º i, quan ja estiguin llevats, coem els pans 15 min a uns 200º. Si els pans són més grossos, poden trigar una mica més, i si són petits, menys. Aneu-los vigilant perquè es cremen ràpid.

final_pa_sant_jordi_2

 

 

final_pa_sant_jordi_3

Espero que els gaudiu, i que passeu un bon Sant Jordi!

 

 

 


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

One thought on “Pa de Sant Jordi (versió 2015)