Inconvenients de fer pa amb panificadora


panificadora1

La panificadora és un estri que s’ha posat de moda els darrers anys, fins al punt que ha estat el primer punt de contacte de molts de nosaltres amb el món panarra. Això no està malament, però el que encara estaria millor és que no en sigui l’únic. Aquesta és la primera d’una sèrie d’entrades que espero que us sigui d’ajuda i que us convenci que anar més enllà és més fàcil del que sembla.

Con funcionen les panificadores?

Dins de la panificadora hi veiem una cubeta que podem treure i que és on posem els ingredients. Dins de la cubeta hi ha una o dues pales (depèn de la marca i del model) que giren i pasten la massa. A la base de la panificadora hi ha una resistència elèctrica que és la que efectua la cocció. La cubeta es va escalfant i la massa de dins es cou.

La majoria de panificadores tenen diversos programes per fer diferents tipus de pa. Els programes complets solen durar entre 2 i 4 hores. Normalment pots escollir si vols massa més “daurada”, la quantitat d’ingredients (el màxim solen ser pans d’uns 750 gr.) i també la pots programar. Ideal, tu. La deixes programada, et lleves i l’endemà al matí esmorzes amb pa acabat de fer.

Però (tot a la vida té un però)

Si has decidit fer pa a casa, perquè no et llences de cap i controles tot el procés? Una de les teves motivacions per haver-la comprat serà que vols que el teu pa sigui millor que el que trobes a molts llocs i el de la panificadora no sempre ho serà. En aquesta primera entrada t’explicaré perquè. I per fer-ho, he tornat als meus orígens i fa unes setmanes vaig… fer pa amb panificadora. Wah yeah, com diuen aquells.

Crítica del pa fet amb panificadora, pas a pas

Si fas una cosa, fes-la bé, per tant el meu pa de panificadora el vaig fer… amb un preparat del Lidl. Retorn als orígens 100%. Aquest és el preparat que vaig fer servir:

preparat

I aquest és el primer punt negre. Si hem decidit fer el pa a casa per millorar els ingredients, treure’ls d’un paquet no és la millor manera de fer-ho. El pa més bàsic porta farina, aigua, sal i llevat o sigui que tampoc és tan complicat. Als preparats de pa hi ha coses que potser no ens interessen. No ho oblidem.

Per fer el pa, primer posem el líquid a la cubeta de la panificadora (en aquest cas el que ens deia el paquet) i després hi afegim la meitat del paquet. Ho posem dins la panificadora, abaixem la tapa, escollim el programa (en el meu cas el programa ràpid, 1h 50 minuts), i apretem el botó d’inici.

ingredients_cubeta

 

 

Ens podem oblidar de tot fins que sentim el xiulet característic, i llavors sabrem que ja está. Aixequem la tapa amb compte, i dins tindrem el nostre pa. Voilà! Que fàcil!

pa_acabat

 

Doncs no, perquè ara haurem de treure’l de la cubeta. I us recordo que a sota hi ha les dues pales que… bé, no ho posen fàcil. En el millor dels casos, tindrem un pa amb dos forats a sota. En el pitjor, un estropici dels grossos. En el meu cas, com veieu a les fotos, una de les pales em va quedar dins i… ups.

forats_pa

 

Aquest és el resultat final:

primer_pa DSCN2627

 

Algú em podria dir que no està tan malament, i potser sí que és millor que algunes de les coses que venen segons on, però aquest pa l’endemà ja no estava tan bé. I a més, aquí és on us confesso que vaig fer una mica de trampa, perquè per la meva experiència sé que durant el març a Barcelona un preparat de pa en tindrà prou amb el programa ràpid. Si hagués fet servir el programa normal, el pa se m’hagués sobrefermentat.

Aquest és el principal problema de les panificadores: no és el mateix fer la a Berlin, Sevilla, Madrid, Igualada, Vielha o Barcelona, i la panificadora no sabrà mai on ets. La temperatura i la humitat són factors molt importants que afecten al procés de panificació, i un programa predeterminat no té en compte aquests factors. És per això que moltes vegades els pans no queden igual encara que fem servir els mateixos passos. De fet, a casa meva no és el mateix posar la panificadora al menjador que a la cuina. Sí, de debó.

Motiu 1 per oblidar-se dels programes de cocció de la panificadora: Els temps de fermentació són diferents a cada casa.

A més, el pa sempre serà igual. Una mena de barra gruixuda tirant a lletjota. I sense gaire crosta. I si vols fer panets? O una barra per entrepans? O un pa rodó d’aquests tan xulos? Doncs no pots. La panificadora sempre fa el mateix. Sempre. Amb dos forats a sota.

pa_tallat

Aquest és un estropici dels petitons. Podria haver estat molt pitjor.

Motiu dos per abandonar la panificadora: Sempre té la mateixa forma i treure’l de la cubeta és tota una aventura.

Si has decidit fer pa a casa, no et limits a apretar un botó. Tampoc cal que llencis la panificadora, el que has de fer és recuperar el control i decidir quan i com la vols fer servir. De moment, el que farem serà el mateix que faries si deixessis de fumar. Anar poc a poc.

La propera entrada serà: Primers passos valents: Fes servir els teus ingredients i cou el pa al forn, el dijous 30 d’abril.

 

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>