Vull fer pa


vull fer pa

Fer pa a casa és més fàcil del que sembla, només cal tenir ganes, una mica de paciència i seguir algunes instruccions bàsiques. Aquesta pàgina vol ser un recull de consells pràctics i d’experiències que us poden ajudar.

Si ets dels que fas pa amb panificadora i vols anar una mica més enllà, la sèrie d’entrades “de la panificadora a la massa mare” et pot ser útil.

QUÈ NECESSITO?

Ingredients:

Això és el més fàcil: farina, aigua, sal i llevat. I ja està.

Pots canviar el llevat per massa mare, i la cosa es complica una mica, però pots fer pans molt decents amb llevat. Això sí, recorda de no posar-ne gaire (ignora sempre les instruccions dels paquets). Aconseguiràs el mateix deixant passar el temps, i el pa sortirà més bo. Hi ha dos tipus de llevat, el fresc (normalment cubs, l’has de tenir a la nevera) i el sec (paquetets d’una substància marronosa que, mirats amb lupa, resulten ser tot de palets).

La farina ha de ser panificable. Panificable no necessàriament vol dir farina de força. Els amics de panarras.com ho expliquen molt bé en aquesta entrada. Si pots, compra-la de bona qualitat i a alguna de les botigues especialitzades. A Panificant som molt fans de J. Renobell i encara més de Baltà farinetes perquè són del barri. No obstant, tots hem fet pa amb farina del Mercadona. O del Lidl. I sí, surt. Però tu prova de fer pa amb alguna de les farines franceses finolis que tenen a Baltà farinetes i m’ho expliques.

Aigua. Ai l’aigua. Sí, de l’aixeta. El problema de l’aigua ve més aviat per la quantitat, la famosa hidratació. Els pans amb alta hidratació tenen molts forats però la seva massa sembla sopa i al principi fan molta por. Per això un dels errors més freqüents del panificador novell és quedar-se curt d’aigua. Per acabar-ho d’arreglar, les farines absorbeixen la farina de forma diferent, per tant la quantitat de la recepta pot ser massa o massa poca depenent de la farina que feu servir. Quatre consells:

  • Coneix la teva farina. Si la compres a una botiga especialitzada, pregunta per la seva absorció. (Al del mercadona o del lidl no li preguntis, que fliparà)
  • No afegeixis tota l’aigua de cop. Guarda’n una mica per si de cas.
  • Barreja bé la massa abans d’afegir més aigua, de vegades sembla que la massa està seca, però és perquè necessita més canya
  • No et mengis el cap. No ets un bon panarra si no has ficat la pota amb l’aigua i ho has intentat arreglar estil sapastre.

 Sal. La de la cuina. Es pot fer pa sense sal ( per exemple el pa de la Toscana), però la sal no només dona gust al pa, també té un paper durant tot el procés de panificació.

I després hi ha molts altres ingredients que podem afegir al pa: llavors, espècies, verdures, formatges, etc. Cal experimentar i fomentar la creativitat!

Estris:

Bé, això va a gustos. A mi m’agraden els “trastos”, i família i amics porten anys regalant-me tot tipus d’estris tot sabent que a sobre serà un regal que repercutirà en productes comestibles (ha!), però sí que és cert que hi ha algunes coses que ajuden. Més endavant ampliarem el tema estris amb la seva pròpia secció, però de moment:

estris_fer_pa

Un bol. Si en trobeu amb tapa, molt millor. El de la foto és del Lidl. Els 3.95€ més ben invertits de la vida. Si no té tapa, podeu fer servir paper film o gorros de dutxa (la família i amics no tindran pa si no us els porten de les seves vacances. Creieu-me, funciona.)

Una balança. Si pot ser, digital. Si, la del Lidl val. També podeu medir amb gots medidors, però la balança digital és més precisa. Jo ara també en tinc una que medeix quantitats molt petites. És una monada, però no és imprescindible.

Espàtules i rasquetes. Com a mínim una espàtula tova i una rasqueta també tova. Van molt bé per treure la massa del bol i evitar manipular-la massa quan està delicada. La rasqueta tova us pot servir per tallar també la massa, però si aneu de debó, una rasqueta metàl.lica com la de la foto és una gran inversió.

Per llevar la massa podeu fer servir un bol o un colador amb un drap enfarinat, però si ja sou una mica més experts, un banneton és una bona inversió. Us recomano els de polpa de paper, que són més fàcils d’utilitzar.

Un ganivet per grenyar la massa. O una fulla d’afaitar, però aneu amb compte!

Paper de forn. Barat, més d’un sol ús, imprescindible. Cap panarra pot viure sense ell.

El forn de casa. Es pot fer pa amb qualsevol forn, el truc és coneixer-lo bé, i coneixer-ne els punts forts i febles. I això només s’aprèn a base de pràctica. A la part de baix tingueu-hi sempre una safata metàl.lica per crear vapor. I un termòmetre, sempre ajuda.

Amb els ingredients i els estris, pots començar a fer pa. Com? Amb una recepta senzilla que podràs trobar aquí.

 

LA MEVA HISTÒRIA

Tot va començar allà pel 2009. Estava a punt de canviar-me de pis, i era un d’aquells moments on estàs més a l’aguait del normal de botigues de trastos que tanquen, ofertes de cortines i electrodomèstics diversos. Precisament aquesta darrera cosa em feia vigilar la pagina web del Lidl, i una setmana vaig veure que hi venien la panificadora. Una mica de recerca per internet em va fer descobrir que la panificadora del Lidl és una subcategoria en si, que potser no arriba a l’alçada dels vídeos de gats al Youtube però que deu n’hi do.

El dia que la posaven en venda, la vaig anar a buscar, i segurament això es mereixeria un post en si mateix. Un altre dia.

Vaig comprar la panificadora i vaig estar un temps fent coses com aquesta:

primer_pa

El següent pas va ser coure’l al forn, i la cosa va millorar una mica. A les fotografies de dalt i a tot el blog podeu veure com n’és de fàcil millorar. Només cal pràctica!

Després vaig trobar la web de l’Iban Yarza, que va muntar una trobada on hi havia gent que ja portava força temps fent pans de sègol amb massa mare i coses per l’estil. Em van recomanar els cursos de bons focs i mica en mica em vaig anar animant. Diguem que després de 6 anys ara ja no dic “ui, jo això mai no ho faré” perquè he provat de tot.

Pregunta del milió d’euros: Què n’has fet de la panificadora? Doncs encara la faig servir, però només per amassar quan o bé tinc molta pressa o la massa porta mantega i una mica de panificadora m’ajuda a integrar-la. Això sí, sempre ho combino amb repòs i amassat a mà, que és la millor manera de veure com va tot.

Vols fer pa? Doncs espero que dins d’aquesta pàgina hi hagis trobat ajuda.

I si vols ampliar coneixements, et recomanem la secció “llibres imprescindibles” amb un recull dels millors llibres sobre pa.